Dwangmaatregelen

In bepaalde medische situaties kan het noodzakelijk zijn om vrijheidsbeperkende maatregelen toe te passen, zoals isolatie, fixatie of dwangmedicatie. Deze maatregelen worden alleen ingezet wanneer dit onvermijdelijk is om de veiligheid van de patiënt, andere patiënten of het zorgpersoneel te waarborgen. Wij zien vrijheidsbeperking als een laatste redmiddel en streven ernaar dit zoveel mogelijk te vermijden. Vrijheidsbeperkende maatregelen worden uitsluitend overwogen bij reëel gevaar voor fysieke of psychische schade of bij risico op het onderbreken van levensnoodzakelijke therapieën, en alleen wanneer geen andere oplossingen mogelijk zijn. Neem voor meer informatie contact op met de behandelende arts.

  • Isolatie

In uitzonderlijke situaties kan een patiënt in afzondering geplaatst worden op basis van de wet betreffende de bescherming van de persoon met geestesziekte (BS 27/7/1990).

Isolatie houdt in dat een patiënt in een aparte, rustige ruimte verblijft, zodat prikkels worden verminderd en de veiligheid van de patiënt en de omgeving gewaarborgd blijft. Isolatie en afzondering vinden alleen plaats na overleg met een psychiater en het behandelend team, en de duur wordt steeds tot een minimum beperkt. Ons ziekenhuis beschikt enkel op gespecialiseerde diensten over deze specifiek ingerichte ruimten. Tijdens de afzondering staat de patiënt onder continu toezicht, en de familie wordt hiervan geïnformeerd.

Na afloop volgt een nabespreking met de patiënt om het incident te bespreken en te leren hoe toekomstige situaties mogelijk voorkomen kunnen worden.

  • Fixatie

In ons ziekenhuis streven we ernaar de vrijheid van de patiënt zo veel mogelijk te waarborgen. Vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals fysieke fixatie worden alleen toegepast wanneer alle andere opties zijn uitgeput en het welzijn van de patiënt of anderen in gevaar komt.

Bij fixatie wordt een patiënt tijdelijk beperkt in zijn bewegingen met hulpmiddelen. Deze beslissingen worden altijd in overleg genomen door een multidisciplinair team, samen met de behandelende arts, en met toestemming van de patiënt en/of familie. Fysieke fixatie wordt dagelijks geëvalueerd en alleen ingezet voor de kortst mogelijke duur. Bovendien wordt het toezicht op de patiënt verhoogd en proberen we waar mogelijk compenserende maatregelen toe te passen.

Bij het toepassen van ons beleid rond vrijheidsbeperkende maatregelen hebben we steeds de beste zorg voor onze patiënten voor ogen. Met waarborg op het zelfbeschikkingsrecht, de waardigheid en privacy van de patiënt in het achterhoofd.

  • Dwangmedicatie

Dwangmedicatie kan in bepaalde situaties worden toegediend aan patiënten die een gevaar vormen voor zichzelf of anderen, en alleen wanneer geen andere opties beschikbaar zijn. Deze maatregel wordt altijd voorgeschreven door een arts en uitgevoerd in overleg met het multidisciplinaire team. De toediening en observaties worden zorgvuldig genoteerd in het patiëntendossier, en de familie wordt hierover geïnformeerd.

 

Meer info kan u terugvinden in onderstaande brochure. 

 

Folder vrijheidsbeperkende maatregelen - info voor verwanten

folder voor familie - vrijheidsbeperkende maatregelen