Pre- en postnatale kinesitherapie

De kinesitherapeut is de meest geschikte persoon in de begeleiding van de zwangere. Er wordt aandacht besteed aan het bewust worden van de bekkenbodemspieren (het ontspannen en versterken), massages, bal-, partner-, ademhalings- en persoefeningen.

Prenataal wordt de nadruk gelegd op het inzicht verschaffen in de lichamelijke veranderingen en het geboorteproces, de lichamelijke conditie optimaal houden, het leren ontspannen op geestelijk en lichamelijk niveau, het stimuleren van het vertrouwen in je eigen lichaam en het proberen verhogen van het contact met de baby. Kortom, een algemene voorbereiding op de bevalling.

Postnataal ligt de focus dan meer op het heroptrainen van de spieren. In een eerste fase, meteen na de bevalling, zullen de kinesitherapeuten voornamelijk oefenen op de bekkenbodemspieren. In een latere fase, 4 à 6 weken na de bevalling, staan het versterken van de buikspieren eveneens op het programma.

De moeder heeft wettelijk recht op 9 lessen. Daarvan zijn er 3 prenatale sessies voorzien en worden er 6 lessen weerhouden voor het postpartum. De prenatale lessen verlopen in groep. De groepslessen gaan door op 3 donderdagavonden. Omdat de rol van de partner belangrijk is bij de bevalling, wordt het aanbevolen de laatste les samen te volgen.
Bij een tweede of derde bevalling kan een verkorte cyclus van 2 lessen gevolgd worden.

Het is aan te raden om vanaf 7 à 8 maanden zwangerschap de lessen te starten.

Wenst u nog wat meer informatie? Of bent u in het bezit van een voorschrift van uw arts en zou u zich graag inschrijven voor deze lessen? Neem dan contact op met onze kinesitherapeute Sabien Baert op het nummer 051 33 41 49 of 051 33 41 50.