Patiëntveiligheid

Wij wensen u naast een kwaliteitsvolle zorg ook een veilige zorg aan te bieden. We werken actief rond een aantal veiligheidsthema’s.

Patiëntveiligheid

Identificatiebandje

Het gekende polsbandje zorgt ervoor dat wij je op elk moment correct kunnen identificeren. Dat is essentieel voor heel wat handelingen zoals:

  • toediening van medicatie of bloed
  • staalnames
  • start van een behandeling
  • onderzoeken

Aan de hand van het polsbandje wordt telkens je naam en geboortedatum gecontroleerd. Controleer of de informatie correct is en hou het bandje tijdens je hele opname aan.

Werd het bandje verwijderd? Vraag dan onmiddellijk een nieuw bandje.

Identificatieklevers

Bij je aanmelding krijg je een set identificatieklevers mee. Controleer goed of alle gegevens correct zijn.

Medicatie

Wees alert wanneer je medicatie neemt. Bezorg ons alle informatie die nodig is zoals welke medicijnen je niet verdraagt of waarop je allergisch reageert.

Ziet de medicatie er anders uit dan verwacht? Meld ons dit.

Controleer ook altijd je naam en geboortedatum op het etiket voor je de medicatie inneemt.

Operatiekchecklist

Voor elke operatie overloopt een team van artsen en verpleegkundigen een checklist zodat de juiste ingreep aan de juiste zijde wordt uitgevoerd. Daarom plaatsen we samen met jou een pijl op de zijde waar je geopereerd zal worden.

Valpreventie

Veilige pantoffels of schoenen zijn essentieel om valpartijen te vermijden. Kies voor modellen met een gesloten hiel en een stevige zool.

Daarnaast gaan we samen met je na of je een verhoogd risico loopt op vallen en zien we na welke preventie maatregelen kunnen toegepast worden zodoende valincidenten te vermijden.