Sepsis

31/03/2025

Met SEPSIS Connect zet België een belangrijke stap naar een veilige en efficiënte gezondheidszorg, waarin technologie en patiëntenzorg hand in hand gaan.

Sepsis is een levensbedreigende aandoening die jaarlijks duizenden sterfgevallen en verlengde ziekenhuisopnames veroorzaakt. Om sepsis sneller te detecteren en effectiever te behandelen, starten Sint-Jozefsziekenhuis Izegem, az groeninge, Ziekenhuis Oost-Limburg, imec, UGent en Proximus met het pilootproject SEPSIS Connect, een baanbrekend medisch project dat technologie en zorginnovatie combineert. Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de patiëntveiligheid door middel van slimme sensoren, hybride gezondheidszorg en kunstmatige intelligentie (AI).

Waarom SEPSIS Connect?
In België krijgen naar schatting jaarlijks 41.000 Belgen sepsis, een ontstekingsreactie waarbij het lichaam heel heftig reageert op een infectie en er organen beschadigd kunnen raken. Ongeveer 18% overlijdt aan de gevolgen ervan. Omdat we sepsis in België nog niet systematisch registreren, ligt het werkelijke aantal vermoedelijk nog hoger.

Met het project SEPSIS Connect willen de partners het aantal overlijdens en de druk op het zorgpersoneel laten afnemen door:

  • patiënten in en buiten het ziekenhuis continu te monitoren aan de hand van biosensoren. Deze sensoren meten continu een aantal vitale functies van de patiënt, zoals lichaamstemperatuur, hartslag, bloeddruk…
  • een AI-tool te ontwikkelen op basis van de vitale parameters van de slimme sensoren. Deze AI-Tool ondersteunt de arts en verpleegkundige om zo SEPSIS vroeger te detecteren bij de klinische besluitvorming.
  • een betrouwbaar en veilig systeem voor monitoring en opvolging in de thuisomgeving opzetten zodat patiënten vervroegd naar huis kunnen.
  • een bewustwordingscampagne te voeren voor eerstelijnszorgverleners, zoals huisartsen en thuisverpleegkundigen alsook voor patiënten, om sepsis sneller te herkennen en te kunnen onderscheiden van griep.
  • door in te zetten op betere registratie van sepsis.


Hoe verloopt het project? 
Recent kregen de partners vanuit de FOD Volksgezondheid een subsidie toegekend van 800.000 EUR om een nieuwe methode uit te testen waarbij patiënten met een risico op sepsis of met griepsymptomen opgevolgd worden. Hierbij wordt het mogelijk om sepsis vroeger dan normaal op te sporen. Na een succesvolle testperiode is het de bedoeling om deze manier van werken op te schalen naar andere ziekenhuizen in België. Daarom start het project met een klinische studie waarin patiënten vrijwillig opgevolgd worden.

SJKI werkt mee en zal het algoritme in ons ziekenhuis uittesten. In az groeninge worden patiënten met een verhoogd risico op sepsis gemonitord tijdens hun opname, terwijl Ziekenhuis Oost-Limburg patiënten met griep thuis opvolgt. De geavanceerde sensoren laten toe vitale parameters zoals hartslag, temperatuur, ademhalingsfrequentie en bloeddruk vanop afstand continu te meten, wat vroege diagnose mogelijk maakt. Momenteel worden de eerste patiënten betrokken in de studie, de resultaten volgen deze zomer.

Een multidisciplinaire aanpak
De drie ziekenhuizen werken nauw samen met externe partners, waaronder imec en Proximus, om de gezondheidszorg te transformeren. Dit onderzoek draagt bij aan een toekomst waarin we evolueren van reactieve zorg naar pro-actieve zorg. De bedoeling is dat dit op een inclusieve manier gebeurt: de patiënt moet zelf niet beschikken over digitale kennis, smartphone of internet. Alles wordt vanuit het pilootproject voorzien.

Meer weten over sepsis en Sepsibel? Klik dan op volgende link Sepsis en https://www.sepsibel.be/