Magneet voor NMR

15/04/2022

Reeds geruime tijd maken we in SJKI gebruik van een mobiele NMR en dit zal zo zijn tot 6 mei, vanaf 9 mei maken we gebruik van het nieuwe ‘top’ toestel.
Vandaag 15 april wordt de magneet geplaatst. Dit betreft een zeer sterke magneet (gewicht 8 ton) waarmee we hoogkwalitatieve beelden kunnen maken.
Het toestel komt terecht in een volledig nieuw gebouw naast de hoofdingang met een vlotte aparte toegang voor de patiënt.
Daardoor verandert de flow van alle patiënten voor de dienst radiologie. In tweede fase wordt de dienst radiologie volledig vernieuwd. Tevens werden extra verpleegkundigen aangeworven.
 

Wat is een NMR ?
Een NMR, wat staat voor Nucleaire Magnetische Resonantie, maakt beelden met behulp van een sterk magnetisch veld en dus niet met behulp van röntgenstraling.
Het nieuwe toestel, SIGNA Pioneer 3,0T is een hoogtechnologisch toestel waarbij vooral aandacht is voor sterk verbeterde beeldkwaliteit en snelheid. Door de hogere efficiëntie bij positionering van de patiënt en verdere ontwikkelde software om de beelden nadien te reconstrueren, is er meer tijd, aandacht en comfort voor de patiënt.
De radioloog beschikt over correctere beelden waardoor er een vlotte diagnose kan gesteld worden.
Tijdens het onderzoek beluistert de patiënt rustige muziek en bekijkt een filmpje. Dit is veel comfortabeler voor o.a. angstige patiënten, voor patiënten met claustrofobie en jonge kinderen.
De zaal is voorzien van speciale sfeerlichten.

Daarnaast plaatsen we binnenkort op dezelfde locatie een nieuwe Spect-CT.
Het betreft een nieuwe diagnostische SPECT-CT.
Dit is een gloednieuw veel performanter toestel dat ervoor zal zorgen dat het onderzoek sneller en comfortabeler zal verlopen en dit aan een lagere stralingsdosis.
Specifiek voor de botscan kunnen we een diagnostische SPECT/CT aanbieden waar we de sensitiviteit van het nucleaire onderzoek bundelen met de specificiteit van een gerichte diagnostische CT. Hiervoor zal de dienst nucleaire geneeskunde nauw samenwerken met de dienst radiologie.

Wil je het nieuwe gebouw binnenin eens bekijken dan kan dit op de dag van de zorg op 15 mei.
We stellen hierbij het ganse ziekenhuis open voor het brede publiek van 10u tot 17u.